Fondatorii acestui blog au fost Simion, Constantin si Alinush.
Pentru o incărcare rapidă a paginii utilizaţi Google Crome. Pentru orice nelamurire

lămurire în legătură cu Sfinţii purtători ai numelui Dimitrie

    Am observat că multă lume îi confundă pe cei doi mari Sfinţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi Sfântul  Dimitrie Basarabov, sau nu ştiu mare lucru despre ei.
   Întreabă cineva (se ştie el) care e cel bun şi care e cel rău?trebuie să menţionez că de "răi" dintr-ăştia avem nevoie. Probabil se referea la icoana Sf Dimitrie Izvorâtorul de Mir  de ştia ceva de rău. Icoana îl reprezintă pe Sfânt călare pe un cal ameninţând un ostaş cu suliţa.

   Acest Sfânt Dimitrie era din Grecia,  provenind dintr-o familie nobilă. După cum este reprezentat şi în icoană, Dimitrie era un tânăr chipeş însă la fel de chipeş era şi sufletul său plin de virtuţi. A fost strateg şi specialist în arta militară, apoi general al armatelor Tesaliei şi proconsul al Greciei.
    Evlavia şi învăţătura Lui Iisus Hristos pe care le afişa public a convertit mulţi păgâni la creştinism, în ciuda persecuţiilor pornite de împărat împotriva creştinilor.
Cezarul Galerius află ce se întâmplă şi îl închide pe Dimitrie într-o temniţă umedă. Aici îi spune lui Nestor : "Şi pe Lie vei birui şi pentru Hristos vei mărturisi". Aceste a s-au împlinit şi au adus mânia Impăratului care Pe Nestor (pomenit astăzi) la decapitat iar pe Dimitrie l-a ucis cu suliţele. Din trupul său izvorăşte mir şi multe minuni a făcut.
    Catedrala de la Narcisa poartă hramul acestui Sfânt sărbătorit pe 26 octombrie.
    Sfântul cel "bun" Dimitrie Basarabov (Dimitrie cel Nou de la Basarabi) a fost un călugăr bulgar care a făcut minuni încă din viaţă şi care a stiut ceasul morţii sale. Moaştele sale au fost descoperite prin vindecarea unei fetiţe de duh necurat. La descoperirea Sf Moaşte Domnitorul de la Bucureşti a vrut să-l aducă pe Dimitrie la Bucureşti, însă Sf Moaşte au refuzat oferta, astfel i s-a construit o biserică în Basarabi unde a făcut nenumărate minuni. Astăzi sfintele moaşte se găsesc la Catedrala de la Bucureşti unde în fiecare an se fac procesiuni şi mulţi pelerini vin cu rugăciuni la Sfântul. Acesta se prăznuieşte pe 27 octombrie.

    Lămuriţi?

0 păreri:

Trimiteți un comentariu

Hey ce zici?