Fondatorii acestui blog au fost Simion, Constantin si Alinush.
Pentru o incărcare rapidă a paginii utilizaţi Google Crome. Pentru orice nelamurire

Dragobete & Dragomir & Ioan Dragobete & Cap de Primăvară


    Cam puţin o zi două dedicate Dragostei! Cum vine treaba asta? O zi ne iubim şi restu ne ciondănim?
Ar fi frumos dacă s-ar fi păstrat tradiţia şi nu ar mai fi acestea nişte zile dedicate kitsch-ului şi consumatorismului.
Totuşi dacă nu respectăm tradiţia măcar să ne amintim ce făceau înaintaşii noştri şi să ne bucurăm de bucuria lor - hai să vorbim despre Dragobete - (chiar dacă e criză nu există încă impozit pt aşa ceva).
     De fapt Dragobetele sau cum s-o mai fi numind (Dragomir de exemplu - la fel ca satul meu ) - era zeul dragostei - deci o sărbătoare păgână - iar creştinii au adoptat multe din tradiţiile vechilor daci deci şi această "sărbătoare" - care în anumite zone ale ţării încă se mai respectă.
     Anul ăsta nu cred că putem să numim Dragobetele - Cap de Primăvară - pur şi simplu scoate capul pe fereastră;)) şi o să-ţi dai seama:

    
     Această zi era una dedicată împerecherii păsărilor, dar şi a oamenilor. Se spunea că cine nu-şi găsea perechea în ziua aceasta rămânea stingher până la Dragobetele următor. Cei care aţi ascultat vre-un post de radio azi aţi auzit cu siguranţă zicala: "Dragobetele sărută fetele". Aşa se spunea şi la sat pe vremuri sau se mai spune pe alocuri - printre jocuri, sărutări şi strângerile în braţe. Fetelor îmi pare rău dar flori nu veţi putea găsi decât la florării - chiar dacă staţi la ţară.


    Dragobetele s-a mutat de la pădure în parc, aşa că urmaţi-l.

   Interesant de ştiut este că în aceaastă zi fetele îşi exteriorizau sentimentele faţă de băieţi ";"In apropierea pranzului, fetele incepeau sa coboare in fuga spre sat. Aceasta fuga era numita "zburatorit". Flacaii urmareau fetele dragi si acestea se lasau prinse daca tinerii erau dupa placul inimii lor. Avea loc o imbratisare, ce era urmata de un sarut, care semnifica logodna pentru cel putin un an de zile. Multi parinti abia acum aflau simpatiile tinerilor. Se intampla ca unii sa fie multumiti, iar in cazul in care nu erau de acord cu alegerea facuta, logodna virtuala era respectata.";"

      Dacă mai vreţi să păstraţi tradiţia, fetelor acum aveţi destulă zăpadă să vă faceţi rezerve de apă pentru a vă spăla spre păstrarea frumuseţii.

     O altă lege interesantă a acestei zile era că dacă doi tineri îndrăgostiţi ieşeau în această zi şi nu se sărutau - se considera că tot restul anului vor fi despărţiţi sau lipsiţi de iubire.

     Eu spun că denumirea de Dragobete vine de la dragoste, filologii spun că de la doua cuvinte vechi slave "dragu" si "biti" care traduse ar însemna "a fi drag". "Exista si ipoteza ca "Dragobetele" se traduce prin "chipul frumos din Casa lui Dumnezeu, tanarul frumos, ales", de la cuvintele dacice "drag", ce semnifica "chip frumos", "chip de lumina" si "betel"- "casa lui Dumnezeu"."

     Oare cum o fi arătând floarea dragostei ?
Goagăl:
Sursa : http://www.eplante.ro
Sursa: incasa.ro
Sursa: casesigradini.ro
Sursa: ronduldesibiu.ro

         Floarea românească a Dragostei nu am găsit-o, ea trebuia să fie ceva de genu: planta cu frunze in forma de lance si flori roz-purpurii, care crestea in locuri inalte.  Prin plantarea a două plante de acest tip tinerii îndrăgostiţi ştiau dacă se vor căsători sau nu - daca cele doua plante se apropiau, era semn ca ei se vor casatori.
       Părinţii mei nu ştiu să se fi sărbătorit vreodată o zi ca asta. Mama îmi spunea că ziua dedicată dragostei ar fi fost Drăgaica - Nume popular dat sărbătorii (Naşterea Sf. Ioan Botezătorul) celebrată la 24 iunie - iar floarile dragostei erau sânzienele (Plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze liniare, subţiri, şi cu flori galbene, aromate, grupate în inflorescenţă terminală - plantă erbacee cu frunze lanceolate dispuse în formă de rozetă şi cu flori albe (Galium mollugo))
sinzilup.wordpress.com
     Sunt mai multe tipuri de sânziene - la noi la Berzunţi sunt albe cu un parfum deosebit de ademenitor. (Sunt folosite şi ca plante medicinale - au un efect calmant - iar în cantităţi mai mari un efect afrodisiac )
 http://www.formula-as.ro
     Ce este sigur părinţii nu au adoptat "Valentin's Day".
Informaţii de pe: CrestinOrtodox.ro

0 păreri:

Trimiteți un comentariu

Hey ce zici?