Fondatorii acestui blog au fost Simion, Constantin si Alinush.
Pentru o incărcare rapidă a paginii utilizaţi Google Crome. Pentru orice nelamurire

bisericute in ruine

Mi-am propus sa va arat cateva locuri minunate din Romania
Biserica Sf Nicolae cel Mic
Monumentul a fost ridicat in ultima perioada a sec XIII-lea si a avut rostul de biserica de curte.
Sapaturile arheologice efectuate in mai multe etape au scos la lumina un bogat material: ceramica smaltuita si frumos ornamentata, olane pentru acoperis, fragmente de cahle specifice veacului al XV-lea, monede de argint si arama, inele de argint din veacurile XIV-XV, vase de sticla si fragmente de fresca.

In drum spre Piatra Neamt am vazut o biserica in ruine la Podoleni
A fost înălţată de marele logofăt Ştefan Dumitraşcu în 1630 şi îmbina caracteristici planimetrice proprii secolului XVII-lea cu o decoraţie exterioară inspirată din arhitectura veacurilor anterioare, pe fondul unor evidente înrâuriri munteneşti.
O alta biserica aflata in ruine este si biserica Chiajna.
Ctitorie a domnului fanariot Nicolae Mavrogheni (1786-1790), Manastirea Chiajna trebuia sa fie unul dintre cele mai importante lacasuri de cult ale vremii ridicate pe meleagurile romanesti. Dar soarta ei a fost alta. Legenda, pierduta in negurile timpului, spune ca biserica ar fi blestemata. Preotii nu au slujit niciodata in ea, fiind bombardata de catre turci chiar inainte de tarnosire. Acestia au crezut ca acolo ar fi fost mai de graba o cetate si din aceasta pricina au hotarat s-o rada de pe fata pamantului. Constructia, insa, s-a incapatanat sa ramana in picioare...
In timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782) a inceput, in vestul Bucurestilor, constructia Manastirii Chiajna, lacas de mari dimensiuni. Are 43 metri lungime si 18 m inaltime, ziduri groase de 1-2 m.
La ea au lucrat mesterii care au inaltat conacul Vacarestilor de langa Targoviste, astazi si el in ruina. Sfantul lacas si-a luat numele de la o mosie a celebrei doamne Chiajna, sotia lui Mircea Voda.
Biserica este finalizata in timpul domniei lui Nicolae Mavrogheni (1776-1790), originar din insulele Arhipelagului grecesc, om cu apucaturi ciudate, brutal cu boierii, dar spiritual si excentric.
Manastirea functiona in 1792, dar a fost parasita in timpul epidemiei de ciuma din vremea lui Mihai Sutu (1791-1793).
Biserica din Domiresti
Ruina se gaseste in satul Posta, component al comunei Topliceni, in extremitatea vestica a acestuia.
SFARSITUL PRIMEI PARTI

1 păreri:

Anonim spunea...

captivant!... Multumim Bianca!

Trimiteți un comentariu

Hey ce zici?